תאורת לד, מה החידוש הגדול? כיצד לד פועל? האם זה חסכוני בחשמל? ומאיפה בכלל מגיע השם לד, כל זה ועוד במאמר הבא:
בשנים האחרונות שוק התאורה עבר לתאורה ייחודית בסוגה, חסכונית מאוד, יעילה, וידידותית לסביבה. בנוסף ליתרונותיה הרבים, עיקרון פעולתה מאוד מעניינת.
טכנולוגיית הלד היא טכנולוגיה לייצור אור באמצעות תהליך אלקטרוני ייחודי. בניגוד למקורות אור מסורתיים כגון נורות להט ונורות הלוגן, נורות הלד אינן כוללות חלק נע או נתיך המתחממים על מנת לפלוט אור. במקום זאת, הן משתמשות בזרם חשמלי בעל עוצמה נמוכה כדי לייצר אור באמצעות תגובה כימית מיוחדת.
הלד מורכב משתי שכבות של חומר מוליך למחצה – אחת מסוג N עם עודף אלקטרונים, והשנייה מסוג P עם מחסור באלקטרונים. שכבות אלו מחוברות לשני קטבי מקור מתח חשמלי, וכאשר זורם זרם בניהם, האלקטרונים נדחפים לזרום מהשכבה N לשכבה P תוך איחוד עם החורים. בתהליך זה האנרגיה העודפת משוחררת בצורת פוטונים, היוצרים את האור הנפלט מהנורה.
מקור השם לד מגיע מראשי תיבות באנגלית של דיודה פולטת אור – (LED – Light Emitting Diode) שזה בעצם עיקרון הפעולה של נורת הלד.
יתרונותיה של תאורת הלד
1. יעילות אנרגטית גבוהה – נוריות הלד צורכות הרבה פחות חשמל מנורות רגילות תוך שהן מפיקות אותה כמות אור ואף יותר. והן יכולות לחסוך עד 90% מהצריכה החשמלית לתאורה, נצילות גוף התאורה נמדדת באמצעות חישוב לומן לוואט (lm/w)
2. אורך חיים גדול משמעותית – הלד אינו כולל חלקים נעים או נתיכים וגם אינו חשוף להתחממות רבה (בדומה לנורות להט), מה שמאפשר לו לשרוד שנים רבות יותר מנורות רגילות ואף יכול להגיע לאורך חיים של מעל 100,000 שעות.
3. עמידות גבוהה – נוריות לד יכולות לשרוד זעזועים וטלטולים רבים יותר מנורות שבירות אחרות הן גם אינן מכילות חומרים מסוכנים כמו כספית.
4. דיוק צבעוני – (RGB) הלדים יכולים לפלוט אור במגוון רחב של גוונים, לרבות צבעים חדים וצרופים ייחודיים שקשה להשיג עם אמצעים אחרים.
5. בקרה על עוצמה – עוצמת האור מלד יכולה להיות מווסתת בדייקנות רבה באמצעות שליטה בזרם החשמלי, מה שמאפשר חיסכון נוסף באנרגיה.
6. תגובה מהירה – בניגוד לנורות מסורתיות, לד נדלק כמעט לאלתר. אין עיכוב או זמן התחממות עד להדלקה.
אם אתם מתעניינים בתאורת חוץ, הצוות המקצועי של חברת בן חור ישמח לעמוד לרשותכם משלב התכנון ועד הביצוע.
נכתב ע"י: יחזקאל גולדברגר מתכנן מערכות תאורה